Veelgestelde vragen over Alexanderpark Rotterdam en de plannen voor de omgeving

Heb je een specifieke vraag over de toekomstplannen voor de omgeving? Wellicht vind je het antwoord op deze pagina. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we heel wat terugkerende vragen over Alexanderpark gebundeld in een handvol thema's: algemene vragen, het woongebouw, de omgeving, de planning en de werkzaamheden.

Algemeen

Waarom worden hier woningen gebouwd?

Momenteel is er in heel Rotterdam een tekort aan woningen. De komende jaren worden er daarom op meerder locaties in de stad woningen bijgebouwd. Zo wil de gemeente ook het leefklimaat in de stad verbeteren. De Gebiedsontwikkeling is één van de gebieden die de gemeente heeft aangewezen voor de creatie van nieuwe woningen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de gemeente Rotterdam.

Hoe blijf ik geïnformeerd?

Als er nieuws is, dan lees je dat vrijwel meteen op deze website. Wie zich inschrijft op de nieuwsbrief onderaan deze pagina, krijgt een bericht wanneer er wat te melden is.

Wie is de ontwikkelaar?

De projectontwikkelaar van dit gebouw is het Belgische Triple Living. Het ontwerp is van de hand van het Rotterdamse architectenbureau KCAP.

Wat vindt de gemeente van dit plan?

Momenteel is er in heel Rotterdam een tekort aan woningen. De komende jaren worden er daarom op meerder locaties in de stad woningen bijgebouwd. Zo wil de gemeente ook het leefklimaat in de stad verbeteren. De Gebiedsontwikkeling is één van de gebieden die de gemeente heeft aangewezen voor de creatie van nieuwe woningen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de gemeente Rotterdam.

 

Hoe wordt er rekening gehouden met de omgeving?

We hebben op 2 december 2020 en op 28 januari 2021 informatieavonden voor buurtbewoners georganiseerd. Alle gestelde vragen en antwoorden kunt u terugvinden op de pagina ‘bewonersavond’.

Hoe wordt er rekening gehouden met mijn uitzicht/zon/tuin/etc.

Tijdens de informatiebijeenkomst van 28 januari 2021 heeft de architect de effecten op de bezonning in de omgeving gepresenteerd. Op de pagina ‘bewonersavond’ kunt u deze presentatie zien.

Wanneer starten de werkzaamheden, wie voert ze uit en hoe lang duren de werkzaamheden?

Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen. Eerst moeten alle vergunningen verstrekt zijn en moet het nieuwe bestemmingsplan zijn vastgesteld. Wanneer duidelijk is over, of, en wanneer we kunnen bouwen, geven we meer informatie over de werkzaamheden en de planning ervan.

Planning en Proces

Hoe ziet het verdere proces er uit’ en ‘wanneer moet het gebouw af zijn?

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning liggen van 22 augustus tot en met 30 september ter inzage. U heeft in deze periode de tijd om een zienswijze in te dienen. De planning is om begin 2022 het bestemmingsplan definitief vast te stellen. U heeft dan nog de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Is het al zeker dat de toren er komt?

De gemeente Rotterdam en Triple-Living zien kansen om woningen te bouwen op deze locatie, maar om de bouw mogelijk te maken is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Pas na die wijziging kunnen vergunningen worden verstrekt.

Omgeving van het gebouw

Hoe wordt de omgeving betrokken bij dit plan?

We hebben op 2 december 2020 en op 28 januari 2021 twee informatieavonden georganiseerd. Daarnaast hebben we op 23 maart 2021 themasessies georganiseerd, waarbij we met omwonenden en geïnteresseerde potentiele bewoners in gesprek zijn gegaan over de invulling van de plint en de aansluiting van het gebouw op de omgeving. Op de pagina ‘bewonersavond’ kunt u de verslagen teruglezen en de gestelde vragen en antwoorden zien.

Wat zijn de gevolgen voor de aanliggende Semiramistuin?

We hebben studies gedaan naar de aansluiting van het gebouw op de Semiramistuin, de verbetering van de entree van de tuin en een groene herinrichting van het Akkabapad. Op de informatieavonden hebben we de stand van zaken gepresenteerd. Kijk op de pagina ‘bewonersavond’ voor de presentaties en verslagen van de avonden.

Wat zijn de gevolgen voor het verkeer in de omgeving?

Het bouwplan moet voldoen aan de duurzame mobiliteitseisen van de gemeente Rotterdam. In onze plannen zetten we daarom in op het gebruik van openbaar vervoer, fiets en deelauto’s. Die oplossingen worden meegenomen in het ontwerp. Op de informatie hebben we meer informatie gegeven over de parkeeroplossing en verkeer-aantrekkende werking.

Hoort het gebouw bij de Alexanderknoop?

Onze plannen voor Alexanderpark passen in de plannen van de gemeente Rotterdam. De Alexanderknoop is het gebied rond het winkelcentrum Alexandrium en OV-knooppunt Alexander. De gemeente wil de Alexanderknoop ontwikkelen tot hét centrum van Rotterdam Oost. Het doel is een levendig gebied te maken waarin het prettig wonen, werken, winkelen en recreëren is. Meer informatie over de gebiedsontwikkeling Alexanderknoop vind je op de website van de gemeente Rotterdam.
>> Meer over de woonvisie van Rotterdam
>> Meer over Gebiedsontwikkeling Alexanderknoop
>> Lees het Rotterdamse woningbouwakkoord

Waar gaan de nieuwe bewoners parkeren?

De nieuwe bewoners parkeren in het gebouw. Zij krijgen geen vergunning om in de omgeving te parkeren. Bovendien plaatsen we deelauto’s, zodat minder parkeerplaatsen nodig zijn. Tijdens de informatieavond op 28 januari 2021 heeft de verkeersdeskundige van de gemeente de parkeernormen toegelicht. Op de pagina ‘bewonersavond’ is de presentatie en de vragen en antwoorden terug te vinden.

Wat doet u met de verhalen die u ophaalt bij omwonenden?

Triple Living en de gemeente Rotterdam zijn op 23 maart tijdens de themasessies in gesprek gegaan met omwonenden en geïnteresseerde potentiele bewoners over de invulling van de plint en de aansluiting van het gebouw op de omgeving. De ideeën die daar zijn opgehaald hebben we geprobeerd zoveel mogelijk te verwerken in onze plannen.

Alexanderpark

Welke voorzieningen komen er in het gebouw?

Het gebouw zal voornamelijk bestaan uit woningen. In totaal biedt het ruimte aan zo’n 350 appartementen. Een deel van het gebouw wordt ingericht met zogenaamde maatschappelijke functies. Het huidige zorgcentrum krijgt bijvoorbeeld opnieuw een plek. Aan de parkkant van het gebouw is er ruimte voor een nieuwe brasserie met een terras. Op de informatieavonden vernemen we ook graag vanuit de buurt welke ideeën er nog leven.

Wat voor type woningen komen er?

In het gebouw bevinden zich ongeveer 350 woningen in een mix van verschillende woningtypen: maisonnettewoningen op de begane grond, studio’s, maar ook 2-, 3- en 4-kamerappartementen. Een groot deel van de woningen wordt aangeboden in het middeldure huursegment.

Wanneer zullen de woningen beschikbaar zijn en hoe krijg ik er meer informatie over?

Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen. Eerst moet het bestemmingsplan, dat de bouw van dit project mogelijk maakt, vastgesteld worden. Via deze website houden we je op de hoogte van het verdere verloop.

Niet gevonden wat je zocht?

Stuur ons je vraag of opmerking door via het de contactpagina en we helpen je zo spoedig mogelijk verder.

Blijf op de hoogte!

Wil je ons project op de voet volgen? Zorg ervoor dat je niets mist en schrijf je snel in op onze nieuwsbrief. Via deze weg delen we alle verslagen van de bewonersbijeenkomsten en vatten we de uiteindelijke behandeling in de gemeenteraad samen.